W Brukseli odbyło się wysokiego szczebla spotkanie poświęcone rozpoczęciu prac nad Europejskim Paktem Oceanicznym – nową inicjatywą Unii Europejskiej w obszarze polityki morskiej. Polskę reprezentował sekretarz stanu Jacek Czerniak.
Komisarz ds. rybołówstwa i oceanów Costas Kadis przedstawił główne założenia planowanego paktu, który ma koncentrować się na zapewnieniu dobrego zarządzania i zrównoważonego rozwoju oceanu, wzmocnieniu niebieskiej gospodarki oraz rozszerzeniu ram wiedzy morskiej. Zgodnie z koncepcją Komisji Europejskiej, pakt ma podnieść znaczenie oceanu w agendzie politycznej UE oraz stworzyć spójny system odniesienia dla wszystkich działań politycznych związanych z oceanami, obejmujący zarówno politykę wewnętrzną, jak i zewnętrzną.
W swoim wystąpieniu wiceminister Jacek Czerniak podkreślił kluczową rolę rybołówstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Europejczyków. Zaznaczył, że rybołówstwo stanowi podstawę bytu dla znacznej liczby osób – rybaków, przetwórców i całych społeczności nadmorskich. Według sekretarza stanu, w centrum nowego paktu powinien znaleźć się rybak, a tworzone regulacje muszą uwzględniać specyfikę i potrzeby sektora rybołówstwa.
Podczas spotkania byli komisarze ds. rybołówstwa rekomendowali rozwiązania oparte na współpracy, wskazując na potrzebę ustanowienia konkretnej „mapy drogowej” z jasno określonymi działaniami oraz skutecznego wdrażania już istniejących polityk i przepisów.
Przedstawiciele organizacji regionalnych zwracali uwagę na konieczność holistycznego podejścia, lepszej koordynacji istniejących polityk oraz eliminowania nielegalnych, nieuregulowanych połowów. Uczestnicy spotkania związani z sektorem rybołówstwa jednomyślnie podkreślali znaczenie zrównoważonego zarządzania opartego na wiarygodnych danych naukowych.
W dyskusji zaznaczono również, że do realizacji celów niebieskiej gospodarki niezbędne będzie wprowadzenie zachęt dla sektora prywatnego oraz wykorzystanie innowacji. Podkreślono także znaczenie rozwoju akwakultury jako ważnego elementu strategii bezpieczeństwa żywnościowego.
W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele organizacji pozarządowych związanych z sektorem rybołówstwa.